
WordPress Site Hızlandırma Yöntemleri [Garantili]
Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda WordPress site nasıl hızlandırılır, nasıl sitem daha hızlı olur sorularına değinmek istiyoruz. Bu yazıyı okumadan önce belirtelim ki, “Geri” tuşu site sahibinin düşmanıdır. Bir ziyaretçiyi siteye bağlamak ve geri dönme tuşundan uzak durmasını sağlamak için sadece birkaç saniye süre vardır. Bu kılavuzda, bu doğrultuda WordPress sitenizin yükleme süresini nasıl hızlandıracağınıza dair temel bilgiler yer alıyor.
WordPress Site Hızlandırma
WordPress kendi başına çok hızlı diyebiliriz. Herhangi bir ağır eklentiyi etkinleştirmeden, özel bir sunucuda optimize edilmiş ve hızlı bir tema kullanarak; hız testlerinden herhangi birinde çok yüksek puanlar alabilirsiniz. Mevcut yükleme zamanınızı ve performansınızı kontrol ederek başlayalım. İçeriğinizin şu anda ne kadar hızlı ya da ne kadar yavaş yüklendiğini görmek için;
- Google PageSpeed Insights,
- GTmetrix,
- Ping,
- WebPagetest
gibi sitelerde WordPress hız testlerini çalıştırın. Bu sitelerin dördünde bir test yapın ve sonuçları not alın. Testi, ikişer adet olmak üzere;
- Ana sayfa
- Bir blog yayını için yapın.
WordPress sitenizin mevcut performansına bir genel bakışınız olmuş olacaktır. Bu, tüm iyileştirmeleri yaptıktan sonra kıyaslama yapmak için faydalı olacaktır.
Site Hızını Etkileyen Unsurlar
Genel sayfa boyutu ve HTTP isteklerinin sayısı sitenizin hızını belirleyen temel ölçütlerdir. İstekler, yazılarınızın resimlerden, yazı tiplerinden, analizlerden, komut dosyalarından veya JavaScript dosyalarından ihtiyaç duyduğu her şeyin toplamıdır.
Raporlarda, şuna bakın:
- Toplam HTTP istek sayısı
- Tüm öğelerin toplam boyutu
WordPress’inizi olabildiğince hızlı tutmak için minimalist düşünmelisiniz. Herhangi bir karar verirken basitlik ve kullanım kolaylığı düşünmek öncelikli olmalıdır. Göreviniz, sitenizin yaptığı tüm dosya isteklerini anlamaktır.
- Banner reklamı,
- Pop-up’lar,
- Kenar çubuğu,
- Google Analytics komut dosyaları,
- Harici Google fontları,
- Sosyal medya paylaşım butonları
gibi önemli olmayan unsurları kaldırmalısınız.
Hafif, Hızlı, Temiz ve Minimal Tema Kullanımı
Tüm WordPress temaları eşit değildir: Bazıları ihtiyaç duyduğunuzdan daha fazla özelliğe sahiptir. Bazılarının kötü, şişirilmiş veya eski bir kod yapısını bünyesinde taşır.
Çoğu gereksiz görüntülere, dış yazı tiplerine ve JavaScript dosya isteklerine sahiptir. Tüm bunlar, kendi kişiselleştirmenizi ve içeriğinizi eklemeden önce bile sitenize gereksiz bir yük bindirir.
Görünüm, işlevsellik ve hız arasında doğru dengeyi sağlayan hafif ve temiz bir kodlu WordPress teması seçmek WP tabanlı site hızlandırmak için olmazsa olmazdır.
WP Resim ve Fotoğraf Optimizasyonu
Yüksek çözünürlüklü görüntüler, web içeriğinin ayrılmaz bir parçasıdır. Sitenizi markalaştırır ve ziyaretçilerinizi yayınlarınızla ilgilenmeye devam eder. Görüntülerin boyutu çok büyük olabilir ve yükleme süresini önemli ölçüde etkiler. İlk kez gelen ziyaretçiler sabırsız ve büyük resimlerinizin yüklenmesini beklemez. Fotoğraflarınızın bir etki yaratacak kadar büyük olması gerekir, ancak dosya boyutu hızlı bir sayfa yükleme süresini önleyecek kadar büyük olmamalıdır.
Hız testlerinizde, “görüntüleri optimize etme” önerisini alabilirsiniz. Bu, yapmanız gereken anlamına gelir: Görüntüleri, içeriğinizde ihtiyacınız olan boyutlara göre yeniden boyutlandırın. Fotoğrafları, makinenizde üretildikleri boyutta yüklemek kötü bir taktiktir. Görüntü kalitesini kaybetmeden görüntüleri sıkıştırın. Resimlerimin çoğunun 100KB’den az olmasını hedeflemenizi öneririz.
Cache Kullanımı
Önbellek eklentileri, statik dosyalar oluşturarak ve WordPress varsayılan dinamik dosyaları yerine bunlara hizmet vererek WordPress’i hızlandırır. Bir önbellek eklentisini kurun ve etkinleştirin; hızınızda hemen bir iyileşme göreceksiniz. Ayarları konusunda ilgili eklentiye dair inceleme/öneri yazılarına göz atarak fikir sahibi olmanızı öneririz.
CSS, HTML ve JavaScript’i Birleştirmek ve Küçültmek
Hız testi araçlarında görmüş olabileceğiniz diğer bir ipucu CSS dosyalarını, HTML ve JavaScript’i küçültmektir. Bu işlem, işlevselliği etkilemeden gereksiz veya gereksiz verileri ve karakterleri kaldırarak kaynaklarınızın boyutunu küçültür. Autoptimize eklentisi harika bir eklentidir. Etkinleştirin ve HTML, JavaScript ve CSS kodunu optimize etmek için gerekli seçenekleri işaretlemeyi unutmayın.
Etkin Eklentileri Gözden Geçirmek
WordPress eklentileri sitenizi yavaşlatıyor mu? Cevap Evet. Çoğu kez. Eklentiler çoğu kez yardımımıza koşar. Olası bir sorun: ne kadar fazla eklenti eklerseniz, sahip olduğunuz CSS ve JavaScript istekleri de o kadar fazla olur. Eklentiyi yüklemeden önce sitenize gerçekten herhangi bir değer katıp katmadığını düşünün. Temanızdaki bir değişiklik size aynı sonuçları verdiğinde bir eklenti kullanmaktan kaçınmak, WordPress site hızlandırma için altın kuraldır.
WP, Eklenti ve Tema Güncelliği
İyi tasarım, çarpıcı görüntüler ve değerli içerik, başarılı bir blogun temel unsurlarıdır. WordPress daha temiz ve daha yalın kodlama ve işlevsellik ile düzenli olarak güncellenmektedir. WordPress’inizin ve eklentilerinin en son sürüme güncellenmesi işini aksatmayın.
WordPress Veritabanı Optimizasyonu
WordPress veritabanını da optimize etmeniz gerekir. WordPress tüm verilerinizi depolar ve düzenler. “WP-Optimize – Clean, Compress, Cache” eklentisi herhangi bir teknik bilgi olmadan ve bir düğmeye tıklandığında düzenli veri tabanı bakımı yapmanıza yardımcı olan harika bir eklentidir. Tüm yazılan revizyonları, spam yorumları temizler ve veritabanınızın boyutunu azaltır. Bu işlemi en az ayda bir kez yapmayı unutmayın.
WordPress sitenizi hızlandırmanıza yardımcı olacakları için önerilen adımların çoğunu uygulamayı hedeflemenizi öneririz. Ziyaretçileriniz daha hızlı ve daha verimli bir deneyim için sizi sevecek ve Google da bu nedenle üst sıralarda size daha fazla yer vermeye başlayacaktır.